Public Relations voor IT bedrijven

Waarom is contentmarketing belangrijk voor IT-bedrijven?

De IT-sector gaat over mensen. Met software en tools, lossen we problemen van mensen op. Juist daarom is het zo belangrijk om hierover te schrijven en informatie te delen. Je verkoop niet zomaar een product, maar een oplossing. Jij, en jouw software, dienst of product zijn een middel om tot een eindresultaat te komen en dat eindresultaat wil je visualiseren voor de klant. Want in veel gevallen, vooral bij de softwarebedrijven die maatwerk leveren, moet dit middel nog gebouwd worden. 

Laat dus vooral zien welke kennis en expertise jij in huis hebt. Welk gereedschap jij kunt inzetten om de problemen van jouw klant op te lossen. Dat is wat je doet met contentmarketing.

Inhoudsopgave

Wat is content? 

Het is een nogal cryptische term: ‘content is inhoud dat je deelt op een communicatiekanaal’. Content kan dus van alles zijn; tekst, video, een infographic of een foto. Al deze soorten content kun je terugvinden op websites, social media, blogs, whitepapers, maar ook offline in magazines, de krant, flyers, noem maar op. 

Content is dus veelomvattend en zet je in om informatie te verspreiden, om te entertainen, te inspireren, te verleiden of te informeren.

Wat is contentmarketing?

Het strategisch inzetten van content. Je gaat informeren, inspireren en entertainen zodat je jouw doelgroep bereikt en deze omzet in een conversie. Een conversie is een actie. Dit kan een aanvraag voor een demo zijn, een belletje, een formulier invullen of het downloaden van een whitepaper.

Wat zijn de voordelen van contentmarketing?

Er zijn heel veel voordelen te noemen, maar een aantal die altijd terugkomen zijn: 

  1. Het vergroten van je zichtbaarheid, bijvoorbeeld op social media kanalen. 
  2. Je bent niet alleen zichtbaar, maar laat ook jouw expertise zien. Je deelt kennis over jouw vakgebied en bent daardoor interessant om te volgen. 
  3. Door consequent kennis en informatie te delen, wordt je beter gevonden in zoekmachines. 
  4. De content is van jezelf. Je creëert waarde voor jezelf, je organisatie en dat waarderen algoritmes ook. 

Lees er hieronder meer over!

Vergroten zichtbaarheid

Door consequent content te publiceren vergroot je je zichtbaarheid. Social media zoals Instagram en Linkedin zijn gek op updates. Dus als jij actief bent, geven ze jouw profiel meer waarde, dat betekent dat je eerder getoond wordt en dus beter zichtbaar bent. 

Relevante content of het delen van jouw kennis trekt mensen aan. Ze gaan jou volgen op basis van jouw kennis en/of opinie. En daarmee zijn zij een stukje dichter bij jou en jouw product of dienst

Expertise aantonen 

Dit is een no brainer, je hebt waarschijnlijk heel veel kennis over een product, dienst of tool. Anders was je ook niet begonnen met ondernemen. Maar het over de bühne brengen van die kennis is soms wel lastig. Ja, als je eenmaal aan tafel zit gaat het heel goed, maar je moet eerst aan die tafel komen te zitten. En als mensen zoeken naar iemand met jouw kennis, wat doen ze dan? Juist, ze zoeken iemand die duidelijk laat zien dat die specifieke kennis aanwezig is. 

Lang verhaal voor een korte conclusie: Laat je kennis zien! Een manier waarop je dit goed kunt doen is door de key-elements van social selling toe te passen. Over social selling en leads verkrijgen via LinkedIn hebben we dit artikel geschreven.

Kom met je IT bedrijf vaker in de media

Download hier de whitepaper voor het maken van jouw PR strategie

Ja, ik wil vaker in de media komen

SEO-optimalisatie 

In je netwerk, via social media, via Google. Als mensen je zoeken is het wel fijn dat je ‘groot’ genoeg bent om gevonden te worden. Wat doen mensen die jou nog niet kennen, die zoeken vrij algemeen. Hoe meer je deelt, hoe sneller je boven komt drijven! Onderschat dit dus niet!

Please het algoritme 

Wat we daarmee bedoelen? In dit tijdperk van steeds meer kanalen om jezelf op te laten zien (Facebook, Linkedin, Clubhouse, Tiktok, Snapchat enz.) kun je snel verdwalen. Vergeet dan niet dat je bij sommige kanalen overgeleverd bent aan de algoritmes van dat kanaal.

Zo is er het bekende voorbeeld van Facebook dat zijn algoritme aan heeft gepast en posts nog maar aan 2% van de volgers wordt getoond, zeg maar dag tegen bereik! Of Instagram die al meerdere aanpassingen heeft gedaan om wat minder te focussen op de ‘like’ cultuur, maar meer op goede content. 

Zorg dus voor een steady contentbasis die je op de voor jou relevante kanalen kunt hergebruiken. Jouw contentbasis kun je blijven herhalen en met meerdere invalshoeken inzetten. Dus geen posts die ook weer snel verdwijnen in de feed of een aanpassing in een algoritme waardoor je bereik verliest.

Hoe maak je de sprong van content naar leads? 

Content is belangrijk, maar hoe gaat dit systeem voor mij werken? De eerste stap is bepalen wat een goede lead is. Het is vrij gemakkelijk om met aantrekkelijke advertenties veel bezoekers op je website te laten landen, maar zijn dit ook degene die jouw product gaan kopen? Soms is het waardevoller om minder mensen te bereiken, maar daarmee wel de juiste mensen. Wie moet er landen op jouw kanalen en daar ook daadwerkelijk overgaan tot conversie? 

  1. Een goede lead past bij jou, het is jouw ideale klant. Een partij waarbij je weet, dit gaat goed komen, want we kunnen enorm veel waarde toevoegen. 
  2. Een goede lead, is op zoek naar jou. Naar jouw product of dienst. Want ja, als die behoefte er niet is, is het lastig verkopen. 
  3. Een goede lead neemt jou serieus. Hij of zij weet dat jij kennis en inzichten hebt die hem/haar verder gaan helpen. 

Wil je meer lezen over leadgeneratie in de IT? Lees dan ook Leadgeneratie in de IT

Jouw ideale klant maakt een reis door. Vanaf het allereerste moment dat zij of hij een probleem ervaart, zich gaat oriënteren en overgaat tot een koop. Meer lezen over deze verschillende fasen? Dat kan hier.

Match op het aanbod

Als je weet wie je ideale klant is en waar je deze kunt vinden, is het tijd om je aanbod in kaart te brengen. Heb jij echt iets in handen waar de klant ontzettend blij van wordt? Vaak zit het bewijs in de verkoop, ga eens na: Hoe vaak verkoop je iets en krijg je een goede review?

Als dit altijd het geval is, hoef je niets meer te doen. Krijg je soms positieve feedback, maar niet altijd? Dan is het de moeite waard om hier tijd in te investeren en een aantal klanten en mensen die niet gekocht hebben na te bellen. 

Welke scenario’s zijn mogelijk wanneer je niet verkocht hebt: 

  • Soms weten mensen nog niet dat ze een behoefte hebben totdat ze door iets getriggerd worden. Je was wel op de juiste plek, maar je hebt jouw doelgroep nog niet goed genoeg bereikt. Ze zijn verder gaan scrollen en je bent weer verdwenen op hun tijdlijn. 
  • Soms hebben ze de behoefte wel, maar vinden ze het product onduidelijk beschreven. Ze weten niet dat jouw product of dienst hun probleem gaat oplossen. 
  • Soms hebben ze je wel gezien, maar hebben nog niet gekozen. Ze weten dat je hun probleem kunt oplossen, maar zijn niet 100% overtuigd van jouw kennis en kunde. Een positieve review kan hier wonderen verrichten. 

Bovenstaande problemen zijn allemaal op te lossen met contentmarketing en afhankelijk van de customer journey. heb jij jouw potentiële klant, op het juiste moment in zijn of haar reis bereikt? 

Ben je ondertussen overtuigd en wil je direct aan de slag gaan met jouw contentmarketing strategie?

Download hier ons e-book vol met praktische tips.

Laat je expertise zien 

Als je een dienst of product afneemt wil je zeker weten dat de partij met wie je in zee gaat de juiste kennis en kunde heeft. Laten zien dat je verstand van zaken hebt doe je niet door enkel jubelverhalen of nietszeggende blogs te schrijven, dit doe je met een onderbouwd verhaal en een duidelijke propositie. Dit doe je met klantcases waar positieve referenties instaan, over de resultaten en jouw werkwijze. Een fijne manier om te doen is door middel van een customer case. In dit artikel delen we stap-voor-stap hoe je deze kunt schrijven. Heb je een hele scherpe visie of mening over jouw vakgebied? Dan is een opinie-artikel ook een optie! 

Steek je kop boven het maaiveld uit, want het gaat je betere leads opleveren.

Meer weten over framing?

Lees dan onze publicatie op Frankwatching over het framen van je boodschap.

Lees het hier

5 praktische tips om contentmarketing voor jouw IT-bedrijf tot een succes te brengen. 

  1. Richt al je kanalen goed in. Zorg dat waar je lead ook landt, hij of zij altijd in een gespreid bedje terecht komt. Als je geen tijd of focus op bepaalde kanalen hebt, laat ze dan gaan. 
  2. Automatiseer waar mogelijk. 
  3. Keep showing up! Dat vinden de algoritmes ook fijn. 
  4. Praat over je klant en los problemen op, praat niet alleen maar over jezelf. 
  5. Download ons e-book, vol met praktische tips.
E-book met praktische tips.

Heb je hulp nodig?

Weet je niet waar je moet beginnen? Boek dan bij ons een gratis strategiegesprek waarin we 30 minuten de tijd nemen om:

  • Jouw bedrijf in hoofdlijnen te bespreken;
  • Te sparren over een ideale klant;
  • 3 onderwerpen te verzinnen waarmee je aan de slag kunt;
  • Jouw huidige kanalen te bespreken. 

Kortom echt een boost voor jouw contentstrategie. 

Boek hem hier

Wil je nooit meer hoeven nadenken over goede content?

Dat snappen wij, want consistentie is de sleutel tot succes. Dus geef die zorg uit handen en laat ons jouw content verzorgen. 

Wil jij beter gevonden worden door Google?

content op je website die potentiële klanten triggert?

elke maand, nieuwe, verse content die past bij jouw bedrijf?

<contentabonnement>

Wil jij 30 minuten met ons sparren over jouw PR strategie? Boek dan de gratis Sticky sessie en na 30 minuten weet jij welke stappen je moet zetten om vaker in de media te komen.