Skip to main content

Soms sla je de krant open en denk je, is dat nieuws?

Zo kijken journalisten ook naar jouw persbericht. Daar zit ook meteen de grootste valkuil, soms is het alleen ‘nieuws’ in de ogen van de schrijver. Je bent wekenlang of langer zo met een onderwerp bezig geweest en overtuigd dat heel veel mensen hiermee geholpen zijn. Maar dat betekent niet dat een ander dat ook ziet. Hoe voorkom je zo’n mismatch?

Maak het spannend

Wil je graag iets vertellen over jouw product of dienst en heb je een prachtige tekst geschreven. Laat het dan even liggen en kijk er later nog eens naar. Is het spannend? Gaan mensen die jouw kop zien, meteen lezen? Lezen ze ook het hele bericht, of gaan ze snel afhaken?

Laat het nalezen

Bij voorkeur door iemand in jouw doelgroep. Vraag diegene of hij/zij meteen gegrepen werd door de kop en of dit uitnodigt om verder te lezen. Vraag ook welke onderdelen van het persbericht interesse wekken en welke juist niet. Welke vragen blijven er over en wat willen ze gaan doen naar aanleiding van het persbericht. Willen ze bijvoorbeeld naar je website, zorg dan dat je op de website de match maakt met het persbericht. Dan zien mensen meteen dat ze goed zitten. 

Een persbericht is geen bedrijfspresentatie

Uiteraard wil een journalist achtergrondinformatie hebben, maar het is nieuws en daarin is geen ruimte voor meer dan 1 alinea over jouw bedrijf. Jammer, maar dit moet je op een ander manier oplossen. Zorg ervoor dat jouw gegevens wel bekend zijn en je ook verwijst naar jouw website of iets anders. Bedenk wel dat jouw persbericht wellicht offline wordt gelezen, dus een url als: www.spannendnieuws.nl/yes-ik-sta-eindelijk-in-de-krant-kom-maar-op-met-de-leads-en-een-beetje-snel wordt heel erg lastig voor mensen om goed over te typen. 

Bel de journalist

Journalisten krijgen vaak honderden berichten per dag. Bereid je verhaal en pitch goed voor en probeer journalisten dan ook even te bellen. Het heeft geen zin om te bellen met: ‘Heb je mijn bericht gelezen?’  Maar vertel heel kort jouw pitch en waarom je denkt dat het nieuws is. Een journalist kan dan vrij snel inschatten of dit zo is. En, je gelijk halen terwijl de journalist geen interesse toont heeft geen zin. Luister goed naar wat wordt aangegeven, wat voor nieuws past bij het medium en bij de doelgroep en speel daar zo goed mogelijk op in. 

Maak het dus spannend, maar maak ook een goede match met doelgroep en medium.

Groetjes Lieke & Jolanda

Wil jij vaker in de media komen?

Download onze whitepaper over het opzetten van een winnende PR-strategie

Vraag hem hier aan

Welkom op Make IT Stick!

Wil jij met jouw IT bedrijf meer in de media? Download hier de whitepaper 'Hoe kom ik als IT bedrijf in de media?'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.