Skip to main content

Panta Rhei – ‘Alles Stroomt, niets blijft hetzelfde’ – Heraclitus, Griekse filosoof

Als 2020 ons iets heeft geleerd, is het wel hoe we om moeten gaan met verandering. Van lockdown naar maatregelen en terug, met daar tussenin werk dat doorgaat, kinderen die ineens als collega aan de keukentafel zitten en een sociaal leven dat met passen en meten doorgang moet zien te vinden. Verandering was het sleutelwoord. En het gekke is; als je in 2019 aan iemand had verteld dat zijn leven er met een jaar tijd zo uit zou zien, zou hij je voor gek hebben verklaard. Waarschijnlijk nog met een toevoeging dat zoiets helemaal niet kan. Maar het kan dus wel, mits je een beetje incasseringsvermogen hebt én een goede balans weet te vinden tussen focussen en ontspanning.

Bepaal de stoorzenders

Het klinkt makkelijk, dat focussen, maar ga voor jezelf maar eens na hoe vaak je eigenlijk afgeleid wordt tijdens je werk of waar je ook maar mee bezig bent. Dat envelopje dat ineens in je scherm verschijnt, het bericht in de familie-app dat je écht even moet lezen, dat interessante nieuwsbericht, je kind die iets écht, écht, écht niet kan vinden (en dat jij negen van de tien keer binnen een minuut tevoorschijn tovert) en ga zo maar door. Afleiding is in onze huidige wereld continu aanwezig. Nieuws, winkels, werk; alles gaat 24/7 door. Het is zaak om je bewust af te sluiten van deze ‘stoorzenders’, want dat zijn het. Ze maken dat jij niet volledig focust op waar je mee bezig bent, met als gevolg dat het je veel meer tijd kost dan nodig, je dingen maar half gedaan krijgt en je waarschijnlijk ook nog eens mindere kwaliteit levert. Kortom: focus!

Focus aan! 

Maar, hoe maak je nu die balans tussen focussen en ontspanning? Waar begin je? Bij MITS hebben we een echte ‘focus-expert’ in huis. Lieke is continu op zoek naar efficiëntere manieren van werken. Ook wanneer we niet in lockdown zijn. Dus bij deze een paar tips van Lieke, doe er je voordeel mee!

  • Om ervoor te zorgen dat ik niet continue afgeleid word door apps op mijn telefoon gebruik ik Quality Time (ook een app). Die blokkeert mijn telefoon op vooraf ingestelde tijden en wanneer ik wil. Je kunt dan van tevoren aangeven welke apps wel beschikbaar zijn, zoals Spotify. Daarmee kan ik blokken gefocust werken en mijn telefoon wegleggen als ik les aan het geven ben.
  • Verder laat ik mijn mail één keer per dag ophalen en werk die dan meteen weg. Zo vormt het geen afleiding tijdens andere taken. In mijn agenda blok ik dus op gezette tijden een uur om mijn mail te verwerken.
  • Ook heb ik notificaties op mijn telefoon uit staan en heb ik social media apps (behalve Instagram) van mijn telefoon verwijderd.

Beter in je vel is beter in je werk

Bovenstaande tips helpen je ongetwijfeld in het aanbrengen van meer structuur in je werkdag, waardoor je full-focus kunt knallen. Werk je to-do-lijstje af en klap daarna je laptop dicht. Want, groot voordeel van die volledige focus is dat je tijd overhoudt. Halleluja! Tijd, waarvan je toch al zo vaak het idee hebt dat het tussen je vingers door glipt, houd je ineens over! Pak een goed boek, wandel door het bos en geef je over aan de stilte, luister naar het ruisen van de golven op het strand of plof neer op de bank met een lekker drankje en ontspan. Een van de valkuilen van onze 24-uurseconomie is dat we dit te weinig doen. Probeer echt tijd voor jezelf te blokken, want het werkt in je voordeel. Je lichaam heeft er baat bij, je geest geef je even rust en al met al word je er gelukkiger van. Dit zie je uiteindelijk ook terug in je werk. Zit je beter in je vel dan ben je ook beter in je werk. Het is een vicieuze cirkel van positiviteit.

Naar buiten met een fijne podcast

Ben je toegekomen aan dit blok ‘me time’ in je agenda? Ga dan voor een activiteit die je nieuwe energie oplevert. In ons geval betekent dit veelal dat we op de pedalen stappen. We zijn namelijk enorme fietsfanaten. Het is zelfs zo uit de hand gelopen dat we dit voorjaar een sportieve toertocht gaan organiseren langs de plekken waar Make IT Stick-geschiedenis is geschreven (over focussen en ontspanning gesproken!). Een mijlpaal in ons bestaan. Wij kijken er enorm naar uit deze tocht samen met jullie te gaan fietsen en zijn daarom al volop bezig met de voorbereiding. Voor ons betekent dit – naast het regelen van de praktische zaken – vooral trainen. En wat is er fijner dan tijdens het trainen te luisteren naar een muziekje of interessante podcast.

Win-win. Wil jij ook altijd winnen? Of gewoon een leuke podcast luisteren? We hebben onze favorieten voor je op een rij gezet.

  • De Eindbazen 

Eindbazen is ontworpen om mensen de tools en kennis te geven om het uiterste uit hun leven te halen en een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Ze doen dit door middel van interviews met de grootste denkers en doeners van Nederland, waarin zij hun kennis, ervaring en levenswijsheid delen om jouw maximaal potentieel te benutten.

  • De Universiteit van Nederland 

Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college op internet. Elke week word je verrast door inspirerende sprekers die je laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.

  • Een podcast over media 

Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth praten elke vrijdagmiddag over nieuwe ontwikkelingen in media en technologie. Met af en toe een bonusinterview op de maandag.

  • Podcast De Nieuwe Vrije Eeuw

Een zoektocht naar de spannende ideeën, mentale modellen en innovaties die nodig zijn om de grote uitdagingen van de 21e eeuw te overwinnen en vrij te blijven.

Winst behalen

Hopelijk hebben onze tips in dit artikel je geprikkeld om eens kritisch te kijken naar je eigen leven. Hoe pak jij zaken aan en wat vormt in jouw dagelijks leven de grootste afleiding? Breng het in kaart en ga er absoluut mee aan de slag. Er is winst te behalen!

Wil je meer weten over focussen en ontspanning? Dan kunnen we dit boek van Mark Tigchelaar aanbevelen. Eerder hebben we ook al eens geschreven over het boek Grip! van Rick Pastoor. Beide staan vol handige tips om je tijd goed te verdelen.

Wil jij met jouw leadgeneratie aan de slag?

Download onze whitepaper over leadgeneratie in de IT.

Vraag hem hier aan

Welkom op Make IT Stick!

Wil jij met jouw IT bedrijf meer in de media? Download hier de whitepaper 'Hoe kom ik als IT bedrijf in de media?'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.