Skip to main content

De vraag naar gekwalificeerd IT-personeel is ongekend hoog.

Voor veel organisaties en werkgevers is dit een behoorlijke kopzorg. En het slechte nieuws, dit blijft voorlopig nog wel even zo. In het rapport ‘Kansrijke beroepen: waar is de arbeidsmarkt krap?’ van het UWV staat dat de ICT sector te kampen heeft met een tekort aan vakmensen. Vacatures worden slecht opgevuld en het is moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Dit komt vooral door de economische groei. Daarnaast doen we steeds meer digitaal. De vraag naar IT’ers blijft dus nog wel even groeien.

Een markt vol kansen

Voor de programmeurs, systeemanalisten en ontwikkelaars die op zoek zijn naar een andere baan, of ambitieuze plannen hebben is dit een uitkomst. Zij kunnen makkelijk van baan wisselen. Maar voor veel organisaties is de krapte op de arbeidsmarkt een hoofdpijndossier. Want hoe zorg je ervoor dat IT’ers bij jouw bedrijf uitkomen tussen al die vacatures bij hippe startups, met mooie panden en toffe opdrachten.

In de spotlight

De zoektocht naar geschikt personeel bestaat niet meer uit het plaatsen van een vacature, een selectie maken en gesprekken voeren. Het gaat veel verder dan dat. Carlijn Hekelaar, HR Recruitment Manager bij de online bedrijven Holder, Woeler en Betty Blocks, deelt een aantal tips met ons.

Tip 1: Maak veel gebruik van social media
“Naast het plaatsen van vacatures, maken we veel gebruik van social media. We maken filmpjes, zoals ‘een dag meelopen met een developer’. In dit filmpje krijg je te zien aan wat voor projecten de developers werken en hoe een dag eruit ziet. Mooie bijkomstigheid is dat je gelijk een kijkje in de keuken van ons kantoor krijgt. Daarnaast delen we via social media elke dag informatie over projecten, verjaardagen, borrels en andere leuke evenementen.”

Tip 2: Maak het persoonlijk 
“We zijn naast bepaalde vaardigheden vooral op zoek naar collega’s die passen bij de cultuurwaarden van ons bedrijf. We zoeken talenten van ieder niveau, maar omdat we een leerbedrijf zijn werken we ook graag met starters en studenten. Een papiertje is niet altijd belangrijk, zolang je maar de juiste drive en instelling hebt en net zo leergierig bent als de rest van de collega’s. Een mooie manier om elkaar beter te leren kennen is via een van de evenementen die we organiseren. We nodigen geïnteresseerden uit op onze vrijdagmiddagborrels, een van de hack nights, masterclasses of Chicks with Divs meetups. Op die manier kunnen we persoonlijk kennis maken.”

Tip 3: Deel je expertise en vergroot je netwerk
“Het belangrijkste is aansluiten bij de de doelgroep die je wilt benaderen. De cultuurwaarden van ons bedrijf en ook de tone of voice komen overal terug, in de vacatureteksten, op de websites, op social media en in de filmpjes die we maken. Voor specifieke profielen of vaardigheden gebruiken we naast LinkedIn ook referral recruitment. Van de nieuwe collega’s komt 20% via onze huidige collega’s bij ons terecht. Vaak horen we dan dat mensen ons al hebben gezien door een van de evenementen of online. Online zijn we goed zichtbaar door alle uitingen van onze collega’s. Zij delen kennis over hele specifieke onderwerpen. Bezoekers en geïnteresseerden krijgen op deze manier op een laagdrempelige manier informatie over de organisatie, de producten en diensten. Hiermee laat je als organisatie zien dat je kennis in huis hebt.”

Laat jezelf zien!

Bovenstaande tips leveren niet alleen een belangrijke bijdragen in de zoektocht naar geschikt personeel, het zet ook direct je organisatie op de kaart. Wil je naast bovenstaande tips meer te weten komen over hoe je PR-wise je bedrijf in de markt zet? Ik denk graag mee!

Een contentstrategie waarmee je gevonden wordt door de ideale klant

Download onze whitepaper over het opzetten van een contentstrategie waarmee je gevonden wordt.

Vraag hem hier aan

Welkom op Make IT Stick!

Wil jij met jouw IT bedrijf meer in de media? Download hier de whitepaper 'Hoe kom ik als IT bedrijf in de media?'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.