Skip to main content

Wat is het verschil tussen marketing en PR? 

We leggen het graag uit, omdat we merken dat veel mensen het verschil tussen marketing en PR niet goed zien. Dat is niet zo gek, want er is ook steeds meer overlap tussen beide disciplines. Toch zijn er wel een aantal belangrijke verschillen. Bij Make IT Stick gebruiken we de kracht van elke discipline, en brengen dit samen in een mix voor onze opdrachtgevers. Want wat we uiteindelijk allemaal willen, is het beste resultaat.

Marketing

De naam zegt het al, marketing gaat over het benaderen van de markt. Het gaat over het vertellen van de juiste boodschap aan de juiste doelgroep. Er zijn binnen marketing heel veel verschillende disciplines. Per kanaal, bijvoorbeeld social media, print en e-mail, maar er zijn ook marketeers die zich puur mer advertising, techniek of content-creatie bezig houden. Marketing houdt zich vooral bezig met de eigen kanalen, en vaak zijn dit ook kanalen waarvoor wordt betaald (owned en paid)

Marketeers zijn strategisch en analytisch. Ze willen weten welke inzet het beste resultaat biedt en verliezen de lange en korte termijn doelstellingen niet uit het oog.

PR

De kunst van public relations is om iemand anders te laten vertellen hoe goed jouw product of dienst is. Een verhaal is veel geloofwaardiger wanneer het door een journalist, vriend of influencer wordt verteld. Daarom zoeken PR-adviseurs naar andere, en nieuwe, kanalen om jouw bedrijf in de spotlight te zetten. We benaderen media, journalisten, communities en influencers. We schrijven content, pitchen verhalen en monitoren constant hoe de buitenwereld denkt over jouw product, branche of bedrijf. PR adviseurs houden zich vooral bezig met de kanalen waar free publicity centraal staat, of waar veel content gedeeld wordt (free and shared)

PR professionals zoeken op een creatieve manier naar publiciteit, maar zorgen ook dat de relatie van jouw bedrijf met de buitenwereld goed is, en blijft. Ze hebben een groot netwerk en weten hoe ze zaken voor elkaar moeten krijgen.

De kracht van marketing en PR in de mix

Marketing en PR samen, zijn onverslaanbaar. In beide disciplines staat de boodschap van het bedrijf centraal, dus daar kunnen ze elkaar versterken en aanvullen. Daarnaast heeft zowel PR als marketing een sterke focus op het bereiken van de juiste doelgroep. Door ze met elkaar te combineren, krijg je een totaalpakket. Marktbenadering, creatieve content, online en offline, diverse kanalen, alles zit erin. Een mix van owned, paid, shared en free publicity.

PR en Marketing in de IT?

Ja, natuurlijk! Er wordt online veel gezocht naar specifieke IT oplossingen en er is veel vakmedia te vinden. Daardoor is er, zowel online als offline, veel te halen voor IT bedrijven. Maar, daardoor is de concurrentie ook hoog. PR en marketing wordt steeds meer uitgevoerd door vakspecialisten, en is niet meer iets wat je erbij doet in de avonduren of in een vrij uurtje in het weekend. Het past niet meer in het online beeld, waarbij snelheid, continuïteit en goede verhalen steeds belangrijker worden.

Online en offline is er veel te halen voor IT bedrijven, mits het met focus en structureel uitgevoerd wordt. Want ja, consistentie is toch wel de sleutel tot succes in marketing en PR.

Hulp nodig?

Hoe tof is het als jouw website relevante leads genereert, jouw Linkedin kanaal groeit, jouw expert blog wordt gepubliceerd in een vakblad en je een hele gave klantendag organiseert? Allemaal activiteiten die door marketing en PR worden opgepakt. Nu begrijpen wij ook wel dat je dit niet allemaal kunt oppakken, want eerlijk is eerlijk, jouw focus ligt waarschijnlijk bij het opleveren van mooie producten en die moet daar ook blijven.

Dus schakel hulp in van experts die weten hoe ze dit aanpakken. Dan kun jij je richten op jouw bedrijf en zij op het zichtbaar maken van jouw bedrijf!

Meer weten over marketing en PR in de IT? Mail ons op lieke@make-it-stick.nl of jolanda@make-it-stick.nl en dan komen we graag langs!

Wil jij vaker in de media komen?

Download onze whitepaper over het opzetten van een winnende PR-strategie

Vraag hem hier aan

Welkom op Make IT Stick!

Wil jij met jouw IT bedrijf meer in de media? Download hier de whitepaper 'Hoe kom ik als IT bedrijf in de media?'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.