Skip to main content

Je hebt nieuws, groot nieuws.

En iedereen mag het weten. Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om nieuws te verspreiden, online en offline. Een daarvan is nog steeds een persbericht. Free publicity via persberichten krijgen is heel effectief omdat het bereik groot is, maar het is niet makkelijk. Redacties krijgen iedere dag tientallen persberichten binnen. De berichten worden gescand en belanden al heel snel in ‘het archief’. Dus hoe zorg je dan dat jouw bericht wel wordt gelezen? Gelukkig zijn er een aantal praktische tips die je op weg kunnen helpen naar meer publiciteit.

De juiste kop

Hij moet de lading dekken, en de lezer alvast een voorproefje van het bericht geven. Maar je moet voorkomen dat lezers aan de titel genoeg hebben. De titel moet vooral niet saai zijn, maar juist een beetje prikkelen. Maar let op, ga niet grappig doen en misleidende titels bedenken, het levert misschien extra clicks op maar geen echte lezers. Sterker nog, lezers waarderen het niet als een titel niet overeenkomt met de rest van het bericht. Zelf bedenk ik de titel als allerlaatste, als het bericht af is en ik precies weet wat de juiste toon is.

De 5 w’s

Oké, de titel schuif je nog even voor je uit, waar begin je dan met schrijven? Hier komen de 5W’s van pas. Wie, wat, waar, wanneer en waarom? Als dit niet in de eerste zinnen van het bericht staat, haken journalisten af. Zij moeten in een oogopslag kunnen zien waarom dit nieuws is. Vergeet dus ook niet te vertellen wat de meerwaarde van het product of de dienst is. Waarom gaat dit product je leven makkelijker en beter maken. Waarom is dit product zo innovatief en nieuw? Geef hier vooral concrete en sprekende voorbeelden.

De expert aan het woord

In de 1 a 2 alinea’s na de inleiding kun je meer uitleg geven. Zorg dat je bericht, waar mogelijk, onderbouwd is. Dus niet alleen ‘wij vinden’, maar probeer ook feiten en cijfers geven. Naast de onderbouwing is een expert aan het woord laten ook een optie. Het leest prettig, doordat je tekst met quotes afwisselt. Maar daarnaast geeft een quote van een expert ook meer lading aan een bericht. Je kent de juiste mensen en experts onderbouwen jouw bericht. Dit is echt nieuws!

Passende afbeeldingen

Een mooie afbeelding of video trekt de aandacht. Met alleen tekst is het veel moeilijker om op te vallen, niet alleen in persberichten maar ook online. Het helpt journalisten en media enorm als je passende afbeeldingen bij het bericht voegt, die ze mogen gebruiken. Maar daarnaast is het ook mogelijk om afbeeldingen met extra informatie toe te voegen. Bijvoorbeeld een voor- en na afbeelding, een infographic waarin in een oogopslag de voordelen te zien zijn, of afbeeldingen van het product zelf.

Praktisch einde

In de laatste alinea is vooral ruimte voor praktische informatie. Waar en hoe kan de lezer meer informatie krijgen. Is er een bijeenkomst, training of cursus waar de lezer zich voor kan aanmelden? Daaronder kan je onder een kopje ‘Niet voor publicatie’ contactgegevens opnemen voor de journalist. Zodat de journalist makkelijk en snel kan bellen voor meer informatie.

Ook een knaller van een persbericht schrijven?

Een goed persbericht opstellen vraagt tijd. Heb je een concept op de plank liggen maar twijfel je nog? Of heb je nieuws en wil je graag een persbericht uitsturen? Ik denk graag mee. Naast het schrijven van persberichten kan ik ook heel goed helpen bij de verspreiding van een bericht.

Groetjes Jolanda

Wil jij vaker in de media komen?

Download onze whitepaper over het opzetten van een winnende PR-strategie

Vraag hem hier aan

Welkom op Make IT Stick!

Wil jij met jouw IT bedrijf meer in de media? Download hier de whitepaper 'Hoe kom ik als IT bedrijf in de media?'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.