Wil je een verhaal framen? Een mooie spin geven?
Het zijn termen die je soms om de oren vliegen, maar wat is het eigenlijk? Een verhaal framen, iedereen heeft er wel ideeën bij. Veel mensen denken daarbij gelijk aan de politiek of corporate bedrijven in het nauw. Het heeft daardoor een negatieve ondertoon, want voor veel mensen staat framen of het spinnen van nieuws gelijk aan liegen. Of de feiten mooier presenteren dan dat ze eigenlijk zijn. Is dat ook echt zo?
Het is niet helemaal terecht. Een frame toepassen kan een methode zijn om je nieuws over te brengen. Door een verhaal in het juiste frame te plaatsen, zorg je ervoor dat je goed aansluit bij de doelgroep. Het is begrijpelijk, in de juiste taal en blijft door kleurrijk taalgebruik en duidelijke voorbeelden beter hangen.
Allereerst, wat is een frame?
Een frame is letterlijk een raamwerk waarin je je verhaal plaatst. Je houdt daarbij rekening met de doelgroep die je wilt bereiken en gaat daar je taalgebruik en voorbeelden op aanpassen. Een boodschap in een frame is nauwkeurig samengesteld. De woorden zijn afgewogen en de voorbeelden bewust gekozen. Door die keuze wordt datgene wat jij graag wilt vertellen beter belicht en krijgen randzaken minder aandacht. De voorbeelden die je gebruikt roepen emoties op bij de ontvanger en doordat je zijn of haar taal spreekt, is hij of zij eerder overtuigd. Je boodschap is aangekomen en blijft beter plakken.
Vijf stappen om jouw boodschap te framen:
- Stap 1: Wie wil je bereiken?
De allereerste stap is jouw doelgroep bepalen. Wie wil je bereiken en wat maakt hem of haar uniek? Hierbij kun je een canvas voor een persona gebruiken. Online zijn er talloze te vinden. Belangrijk is dat je in ieder geval een beeld krijgt; wie je doelgroep is, wat hij of zij belangrijk vindt en hoe je hem of haar kunt bereiken. Dat laatste bedoelen we heel letterlijk, waar leest hij of zij het nieuws, is dat een krant of online? Zit hij of zij op social media? Welke onderwerpen zijn belangrijk?
- Stap 2: Wat is je verhaal?
Dit klinkt heel simpel maar is vaak nog ingewikkelder dan gedacht. Wat is je boodschap? Een tip, breng je boodschap eerst terug naar 1 woord, dan 1 zin en maak er daarna een korte pitch van.
- Stap 3: Breng emotie in het verhaal
Verhalen helpen ons bij het verwerken van informatie. Het zorgt ervoor dat we het makkelijker kunnen onthouden en weer kunnen delen met andere mensen. Daarnaast luisteren we beter, als een verhaal met emotie verteld wordt. Bijvoorbeeld door een anekdote eraan toe te voegen, waarin we onszelf herkennen.
- Stap 4: voeg een beetje psychologie toe
Dit klinkt ingewikkeld en in het begin is het ook even zoeken, maar door rekening te houden met de manier waarop we besluiten nemen kun je veel meer resultaat bereiken. Bijvoorbeeld door rekening te houden met het feit dat we gevoeliger zijn voor dingen verliezen, dan iets winnen. Of dat we eigenlijk heel slecht zijn in statistieken en dus ook in kansberekeningen. Online is hier veel informatie over te vinden en we kunnen ook boeken zoals ‘Thinking Fast and Slow’ of het boek ‘The Undoing Project’ en ‘Nudge’ hierover aanbevelen.
- Stap 5: Maak het makkelijk.
Je wilt met je frame iets bereiken. Dus denk niet alleen na over hoe je jouw ideale persona kunt bereiken, maar ook kunt verleiden tot actie. Een fijn model is van BJ Fogg, hij houdt niet alleen rekening met het frame (de trigger), maar ook met motivatie en availability. Kortom, als je jouw doelgroep hebt bereikt, moeten ze ook in het juiste momentum zitten en de kans hebben om iets te doen, bijvoorbeeld naar je website klikken. Anders blijft het bij een goed verhaal. Daarom is het ook belangrijk om te kijken hoe je jouw boodschap kunt verspreiden en daarbij rekening te houden met meerdere contactmomenten en de juiste call to actions.
Nu je weet hoe je het beste gebruik kunt maken van een frame, dagen we jou graag uit om eens naar jouw persberichten te kijken en te checken of je al gebruik maakt van een frame.
Hulp nodig?
Wil jij dat we samen met jou naar je persberichten kijken om te zien of het beter kan? Plan dan een gratis adviesgesprek van ca. 30 minuten.
Een contentstrategie waarmee je gevonden wordt door de ideale klant
Download onze whitepaper over het opzetten van een contentstrategie waarmee je gevonden wordt.
Vraag hem hier aan