Public Relations voor IT bedrijven

PR voor IT bedrijven

Met je bedrijf op de voorpagina van een vakblak, een journalist die jou belt voor een interview. Allemaal resultaten van een goede PR strategie. Op deze pagina lees je hoe je dat bereikt en wat het voordeel is voor IT bedrijven.

Waar zit meer overtuigingskracht in; een advertentie of een inhoudelijk artikel door een journalist over hetzelfde bedrijf? Iedereen kiest voor de laatste optie en dat is precies waarom steeds meer bedrijven voor Public Relations als strategisch middel kiezen. 

Een goede PR-strategie is de manier om jezelf te onderscheiden op de markt. Toon je expertise en word gevonden. Wil je weten hoe je dit kunt aanpakken? Lees dan snel verder over ons PR- aanbod voor IT-bedrijven. 

Inhoudsopgave

Wat is PR of Public Relations?

Public Relations is continu de relatie met de buitenwereld monitoren en op een positieve manier beïnvloeden en optimaliseren. Dit doet een PR-adviseur door goed te volgen wat er in de buitenwereld gebeurt en deze vervolgens naar binnen te brengen. Hij of zij toetst en analyseert hoe de buitenwereld over een organisatie of dienst praat, wat de reputatie van een organisatie is en gaat dit vervolgens op een positieve manier beïnvloeden. 

Een PR-adviseur probeert via de juiste kanalen de reputatie van een organisatie te verbeteren. Of juist in stand te houden.

Maar, waar je bij inbound marketing vooral zelf aan het woord bent, zorg je er bij PR voor dat je iemand anders het woord laat doen. Dit kunnen klanten zijn, journalisten, maar ook stakeholders of hele groepen mensen. Het belangrijkste is, dat je er niet voor hebt betaald.

Taak van een PR-specialist

In de IT-sector zijn ontzettend veel mooie verhalen te vertellen. Bedrijven groeien, nieuwe producten worden continu gelanceerd en elke week is er wel ergens groot nieuws. Hoe kun je in deze massa nog opvallen en de juiste doelgroep bereiken?

Een PR-specialist gaat op zoek naar die ene journalist, klant of partner die jouw verhaal wil delen. Een PR-specialist weet hoe de buitenwereld naar jouw bedrijf of product kijkt en weet waar kansen liggen. Het is een creatief proces dat gaat over pitchen, schrijven en constant in contact blijven. 

Make IT Stick heeft jarenlange ervaring in PR voor de IT-sector en weet als geen ander hoe jij aan jouw relatie met de buitenwereld kunt werken. We helpen je door onze kennis te delen. We laten zien hoe een goed verhaal wordt opgebouwd en waar journalisten naar zoeken. Samen vertellen we jouw verhaal. 

Wat staat er in een PR-strategie? 

In jouw PR-plan staat in ieder geval het volgende: 

  • De doelgroep die je wilt bereiken 
  • Missie, visie en kernwaarden van de organisatie. 
  • Nieuwslijnen, om voldoende nieuws uit de organisatie te halen 
  • PR-doelen
    • een medialijst samenstellen 
  • Een planning

Welke doelgroep wil je bereiken met PR? 

De allereerste stap is jouw doelgroep bepalen. Wie wil je bereiken en wat maakt hem of haar uniek? Hierbij kun je een canvas voor een persona gebruiken die je online ook kunt vinden voor tal van marketingdoeleinden. 

Belangrijk is dat je in ieder geval een beeld krijgt; wie je doelgroep is, wat hij of zij belangrijk vindt en hoe je hem of haar kunt bereiken. Dat laatste bedoelen we heel letterlijk, waar leest hij of zij het nieuws, is dat een krant of online? Zit hij of zij op social media? Welke onderwerpen zijn belangrijk? 

Als je je doelgroep hebt bepaald, weet je indirect ook wat je doel is. Dit is de basis van je PR-strategie.

Wat staat er nog meer in je PR-strategie? 

Zet jouw missie en kernwaarden in je PR-plan

Natuurlijk, je weet zelf wel wie je bent. Maar zet nog eens op papier wat de visie is van de organisatie. Wat is jullie missie, waar staan jullie elke dag voor op? Welke kernwaarden zijn daarbij belangrijk? Als je dit scherp voor ogen houdt, kun je later ook beter keuzes maken bij bijvoorbeeld interviews en artikelen. 

Je kunt jezelf afvragen; ‘past dit bij wie wij zijn en willen we hierop reageren’? Zo niet. Dan laat je het gaan. PR betekent niet dat je elke media-kans direct moet grijpen. Want als je de verkeerde kans grijpt kan dit negatieve gevolgen hebben, bijvoorbeeld doordat je in de spotlight komt bij de verkeerde doelgroep. 

Jouw missie en visie, is onderdeel van je kernboodschap. En die komt overal in terug. Kom je er niet helemaal uit? Verderop deze pagina delen we een paar tips voor de perfecte pitch. 

 

Kom met je IT bedrijf vaker in de media

Download hier de whitepaper voor het maken van jouw PR strategie

Ja, ik wil vaker in de media komen

Hoe haal je nieuws uit je organisatie? 

PR moet niet een paar keer per jaar op de agenda staan, maar elke week. Het is een continu proces. Een manier om dit op te pakken is door met verschillende nieuwslijnen te werken. 

Bijvoorbeeld: 

  • Nieuws over het product (updates, releases en nieuwe features)
  • Nieuws over opdrachtgevers (wat zijn de succesverhalen?) 
  • Nieuws over de organisatie (nieuwe collega’s, bijzondere groei, verhuizingen) 
  • Thought leadership-artikelen

Hang een vel op de muur en begin te schetsen. Wat kun je aan nieuws verwachten? Kun je hier al thema’s of lijnen in aanbrengen? 

Een logische vervolgstap is de organisatie ingaan. Praat met elke afdeling en laat weten dat je continu zoekt naar nieuws. Probeer op die manier ambassadeurs in de organisatie te vinden, die jouw ogen en oren zijn. Zij kunnen vanuit de haarvaten van de organisatie met een ‘nieuwsbril’ naar hun werk kijken en spotten daardoor eerder kansen.

Wat zijn je PR-doelen? 

Doelen stellen kan ingewikkeld zijn, helemaal als je net van start gaat. De uitkomst van PR-werkzaamheden is minder zeker en het is lastig om de waarde te bepalen. 

Wat heb je nodig om doelen te kunnen stellen? 

Allereerst wil je het speelveld in kaart brengen. Welke media zijn er, welke journalisten schrijven over jouw vak, wat voor soort artikelen schrijven ze en wat is het bereik?

Maak van je mediaoverzicht een A-lijst en een B-lijst. 

Bedenk bij welke journalisten je graag wilt pitchen en wat het mogelijke bereik is van een artikel. Online en offline. 

Bedenk daarna hoeveel publicaties je graag wilt behalen in een jaar tijd. Dit hoeven niet allemaal interviews in het NRC te zijn maar kunnen ook gastbijdragen zijn op kleinere, vakgerichte, media. 

Als je dit in beeld hebt, kun je bepalen bij welke journalisten of media je wilt pitchen, hoe groot de kans van slagen is en wat je bereik dus ongeveer is. 

Dit zet je op papier en dan gebruik je de eerste periode om data te verzamelen. Bedenk daarbij wel altijd dat PR over de lange adem gaat. Je kunt niet, zoals bij advertising, deze aanzetten en aan de knoppen draaien, maar gaat een relatie opbouwen met stakeholders en journalisten. Dit kost tijd. In veel gevallen maanden. 

In het eerste jaar is het lastig om direct bedragen en omzetcijfers aan je doelen te hangen, maar naarmate je dit structureel oppakt en finetuned is het mogelijk om resultaat in leads en sales te zien. 

Een PR-planning

Het belangrijkste bij PR is dat je continu actief en op de radar blijft. Daarom is het werken met nieuwslijnen, vanuit je organisatie, in combinatie met maandelijkse sprints een prettige werkwijze. 

Maak van je nieuwslijn een project, dat je opdeelt in onderdelen. Per onderdeel maak je een pitch, die je op een Trello- of sprintbord zet. Door elke week met een pitch aan de slag te gaan, werk je consequent aan je PR-doelen. 

Hoe maak je een goede pitch

Dat klinkt heel eenvoudig, maar we zien vaak dat het nog niet zo gemakkelijk is. Veel te vaak wordt er gepitcht als een soort van elevator pitch, maar dit is anders. Je wilt namelijk in de media verschijnen, dus moet je bedenken wat jouw content zo aantrekkelijk maakt. 

Stel jezelf deze vragen, voordat je een pitch opstelt: 

  • Is dit echt nieuws? Een verhuisbericht is bijvoorbeeld leuk voor jou en relaties, maar komt niet in de krant. Tenzij je nieuwe locatie uniek is.
  • Is dit maatschappelijk relevant? Speelt dit thema? Is er een landelijk haakje? 
  • Wat is het frame? Dus, wie is de doelgroep en hoe kan ik deze het beste bereiken? 

Meer weten over framing?

Lees dan onze publicatie op Frankwatching over het framen van je boodschap.

Lees het hier

Wanneer je jezelf bovenstaande vragen hebt gesteld, kun je gaan schrijven. Bijvoorbeeld via deze methode: 

  1. Breng het nieuws terug naar één woord. 
  2. Omschrijf het nieuws in één zin.
  3. Omschrijf het nieuws in één alinea.

Heb je een alinea, zorg dan dat er in ieder geval een antwoord op de volgende W’s in staat: wie, wat, waar, wanneer en waarom? En vooral, start met het nieuws. Pak direct de aandacht. 

Zeg iets over het thema, waarom is dit interessant voor de lezers/luisteraars/kijkers en welke match zie jij met jouw bericht ten opzichte van de journalist of het medium. Laat zien dat je niet met hagel schiet, maar dat je weet waar je over praat. 

Hoe bouw je een PR-netwerk op

In het PR-plan hebben we al kort iets uitgelegd over A- en B-lijsten van journalisten. Je kunt bijvoorbeeld Google Alerts instellen om deze journalisten in beeld te krijgen. Maar hoe leg je contact? Hoe ga je je netwerk uitbreiden? 

Een van de manieren waarop je dit kunt doen is met newsjacking. Een groot deel van PR bestaat uit het verzinnen van creatieve manieren om een boodschap over te brengen. Dat betekent ook inspelen op actualiteiten en trends (newsjacking).  Geef jouw mening als autoriteit of expert op nieuws en ontwikkelingen, en tag daarin ook journalisten. Betrek ze in het gesprek. Op die manier verschijn je op de radar. 

Bedenk wel; als je meer exposure wilt, zowel via PR als marketingkanalen, moet je hierin investeren. Dan hoef je niet direct aan hoge bedragen te denken, maar moet je vooral denken aan investering in tijd en energie. 

Planning van een journalist

Journalisten werken regelmatig met lange- en kortetermijnplanningen. Zorg dat je journalisten op tijd informeert en meeneemt in je verhaal. Dan kunnen ze hier, bij interesse, rekening mee houden. Zij kunnen jouw nieuws wellicht gebruiken ter onderbouwing van andere artikelen, meerdere partijen interviewen of zorgen dat het in een ‘tech-special’ komt. 

Als je vandaag een bericht uitstuurt in de hoop dat het morgen wordt gepubliceerd, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Tenzij jouw nieuws zo baanbrekend is dat alle agenda’s vrijgemaakt worden, artikelen vooruitgeschoven en er ruimte in de krant voor jouw nieuws wordt gereserveerd. De kans dat dit zo is, is vrij klein (sorry). 

Journalisten krijgen dagelijks honderden persberichten van bedrijven waar ze nog nooit van gehoord hebben, maar zijn in veel gevallen meer geïnteresseerd in de verhalen hierachter. Journalisten specialiseren zich vaak in een vakgebied of een sector en zijn daarom regelmatig op zoek naar experts en autoriteiten in dit vakgebied die het nieuws kunnen duiden, meer vertellen over ontwikkeling in het vak of ze als eerste op de hoogte brengen van nieuwtjes. 

Ben jij een expert in jouw vakgebied? Laat dit zien.

Hoe zet je PR in als IT-bedrijf

Veel IT-bedrijven verkopen niet zozeer een product, maar een oplossing. Jouw software, dienst of product is een middel om tot een eindresultaat te komen, maar in veel gevallen moet dit product of middel nog gebouwd worden. Want veel softwarebedrijven leveren maatwerk. Als een derde kan bevestigen dat jij een betrouwbare en serieuze partner bent, dat jij kunt leveren wat jij hebt beloofd, kiest de klant eerder voor jou. 

Dit is de kracht van PR voor IT-bedrijven. Denk in verhalen, tenzij de techniek die jij ontwikkeld hebt baanbrekend is. De oplossing die je biedt, heeft vaak meer nieuwswaarde voor een journalist.

Welke resultaten kun je verwachten

Autoriteit moet je opbouwen. Verwacht niet direct resultaat, maar houd er rekening mee dat je werkt aan een planning van meerdere maanden. Landelijke dagbladen of radio zijn langetermijndoelen, waar je hard voor moet werken. 

Denk daarom in kleine stapjes en start eerst eens bij vakgerelateerde media. Die zijn sneller geïnteresseerd in gastbijdragen van experts uit hun sector of vakgebied.

Wat is de relatie tussen PR en Marketing

Dit moet in harmonie zijn. Er is ook steeds meer overlap tussen beide disciplines. Toch zijn er wel een aantal belangrijke verschillen. 

Marketing gaat over het benaderen van de markt. Het gaat over het vertellen van de juiste boodschap aan de juiste doelgroep en houdt zich vooral bezig met de eigen kanalen. Vaak zijn dit ook kanalen waarvoor wordt betaald (owned en paid). 

Bij public relations is het juist de kunst om iemand anders te laten vertellen hoe goed jouw product of dienst is. Een verhaal is veel geloofwaardiger wanneer het door een journalist, vriend of influencer wordt verteld. Daarom zoeken PR-adviseurs naar andere, en nieuwe, kanalen om jouw bedrijf in de spotlight te zetten. Bijvoorbeeld door media, journalisten, communities en influencers te benaderen. We schrijven content, pitchen verhalen en monitoren constant hoe de buitenwereld denkt over jouw product, branche of bedrijf. PR-adviseurs houden zich vooral bezig met de kanalen waar free publicity centraal staat, of waar veel content gedeeld wordt (free and shared). 

Wil jij ook met jouw PR aan de slag, vraag dan een gratis PR strategiegesprek aan van 30 minuten. Waarin we sparren over de kansen en mogelijkheden die je hebt!

Wil jij 30 minuten met ons sparren over jouw PR strategie? Boek dan de gratis Sticky sessie en na 30 minuten weet jij welke stappen je moet zetten om vaker in de media te komen.